Isıl İşlem Ispm 15
ISIL İŞLEM ISPM 15 STANDARDI NEDİR ?
Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu (IPPC) Genel Kurulunun aldığı 01/01/2004 tarihli kararla bundan böyle ihraç edilen tüm ürünlerin ahşap ambalaj malzemesi palet, sandık ve kasa ise bunların ısıl işlem görmüş olma şartı ve işaretlenmiş olma şartı getirilmiştir. Buna göre ihracatçı firmaların ihraç işlemlerinde kesinlikle yeni düzenlemeye bağlı olarak ahşap ambalaj malzemesi olarak her türlü sandık, kasa, paletlerinin mutlaka bu prosedürlere göre işlemlerden geçirilmiş olma şartları bulunmaktadır.
Bu nedenle söz konusu ISPM 15 standardının tüm Avrupa Birliği ülkeleri ve müzakere süreci içerisinde bulunan ülkelerde geçerlilik gösterdiğini belirtmek son derece mümkün olmaktadır. Tüm bu yeni düzenlemeye gidilmesinin nedeni olarak dış satım ürünlerinin kalitesini artırmak ve korumak amacıyla yapılan bir çalışma esasıdır. Bu anlaşma uluslararası protokole dayanan bir anlaşma olmasından ötürü de her anlamda yaygın bir şekilde kullanım alanı giderek artmaya devam eden özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. ISPM 15 standardının tümüyle bu yeni düzenleme doğrultusunda firmaların ıspm 15 standartı nedir ne işe yarar soruları da tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulmaktadır.
TÜRKİYE’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ?
Avrupa Birliğine dayalı ülkelerde 01/01/2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi esası getirilen söz konusu yeni düzenleme ihracatçı firmaların henüz alt yapısını tamamlamamış olmalarından kaynaklanan uyuşmazlıklar nedeniyle Türkiye’de ertelenmiştir. Bu ertelenme Resmi Gazetede de yayımlanarak iki yıllık bir ertelemenin ardından kabul edilen bir yasayla resmen yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Buna göre yeni düzenleme 01/01/2006 tarihli 25686 sayılı kanuna göre Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
Bu kararın hemen ardından ihracatçı firmalar tümüyle yeni düzenlemelere gitmek zorunda kalmış ve palet, kasa ve sandık ile ahşap ambalaj malzemelerini taşırken mutlaka ısıl işlem görmüş olması ve işaretlenmiş olması zorunluluğuna bağlılıklarını bildirmişlerdir. Bu da ıspm 15 standartı nedir ne işe yarar konusunun ülkemizde de uygulanma sürecinin çok net bir şekilde açıklığa kavuşturulmasını sağlayan yeni bir düzenleme olarak karşımızdaki yerini almaktadır. Konuyla ilgili olarak da ayrıca yetkili merci olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak çalışmalar yürüterek bu konuda da tüm yeni yöntemlerle ahşap ambalaj malzemesi taşıma işlemlerinin AB normlarına göre yapılandırılması konusunda aktif çalışmalar içerisinde bulunmaktadırlar.
ISIL İŞLEM VE İŞARETLEME SÜRECİ
Yeni düzenleme ile artık ahşap ambalaj malzemesi eğer kasa, sandık, palet ise ihracat firmasının mutlaka bunları AB normlarına göre ısıl işlemden geçirmiş olması ve ayrıca bunların işaretleme sürecini de tamamlamış olması şartı vardır. Bu şartları taşımadan kesinlikle ihracat edilecek ürünün gümrükten geçmesi söz konusu olmayacaktır. Bütünüyle bu yeni düzenlemelere bağlı olarak da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı çalışmalar neticesinde ısıl işlem geçirilmesi denetlenmekte ve hemen ardından da işaretleme süreci Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünde yapılarak böylelikle bu malzemelerin tescillenmesi yapılacaktır. Bu da ıspm 15 standartı nedir ne işe yarar sorusunun akılda kalan tüm boyutlarıyla tamamen anlaşılır bir halde ortaya konulması ve uygulanması sürecini meydana getirmektedir. Tümüyle bu uygulamalar yeni düzenlemelerden geçirilerek günümüze dek uygulanmaktadır.
SONUÇ
Türkiye, Avrupa Birliğine girme yolunda AB standartlarına yönelik olarak müzakere sürecini başlatmış bulunmaktadır. Bu müzakere sürecinin bir diğer normlarından olan Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu temel anlamıyla üye ülkelerin ve müzakere ülkelerin her anlamda çağdaş, modern ve tasarruflu bir üretim sürecini yapabilmesi amacıyla yerine getirilmektedir. Bütünüyle bu süreçler ele alınarak değerlendirildiği zaman ıspm 15 standartı nedir ne işe yarar konusunda da aktif olarak ortaya konulan bu çalışmaların niteliği de daha net bir şekilde anlaşılır olacaktır. Böylelikle her yönden kesinlikle standartlara dayanan, modernize olmuş bir çalışma faaliyetleri yürütülmektedir.
AB standartlarına yönelik olarak tescillenen bütün bu yeni düzenlemede CE standartları olarak da etiketleme işlemi yapılmaktadır. Yani Avrupa standartlarına uygunluk özelliği taşıyan bu en yeni düzenleme sonucunda da her anlamda kaliteli bir işçiliğin ortaya konulmasına çalışılarak bu manada tamamen kaliteli hizmet anlayışından bir an bile taviz verilmeden her yönüyle yüksek standartlara dayanan sıra dışı hizmetler ortaya konulmaktadır. Bu hizmetler neticesinde de tümüyle yeni normlara ayak uydurmak anlayışı hakimdir.